Pacte històric entre el Consell i les entitats socials per millorar la vida de les persones amb necessitats de suport

Dia històric per a les persones amb necessitats de suport, familiars, federacions, entitats i professionals de l’ambit. El Consell de Mallorca i l’Institut Mallorquí d’Afers Socials (IMAS) van firmar aquest dimecres el Pacte per a les Persones amb Discapacitat (2022-2024) amb reprensentants de les federacions i entitats del Tercer Sector Social, entre les quals està Esment. Una estratègia sense precedents que situa a les persones amb necessitats de suport en el centre de les polítiques socials de Mallorca.

La redacció final del Pacte s’ha consensuat entre totes les parts després de més d’un any de reunions i contactes per conèixer les necessitats del col·lectiu però també de les entitats i dels propis professionals. El resultat ha estat un document que esdevé el que serà el full de ruta cap a un canvi de model en l’atenció a les persones amb necessitats de suport, amb la millora dels serveis, els recursos i les condicions laborals per garantir els seus drets durant tots els cicles vitals.

La presidenta del Consell, Catalina Cladera, va qualificar aquesta signatura com una «fita històrica» i va afegir que «el treball conjunt i la bona predisposició de tots, ha fet possible aquest pacte de consens per millorar la xarxa de recursos i serveis del tercer sector. Situam les persones en el centre de les polítiques socials i cream una estratègia de futur conjunta que garanteix la igualtat d’oportunitats i la plena inclusió de totes les persones amb discapacitat de Mallorca».

Cladera va presidir l’acte de la signatura del Pacte, que es va celebrar a la Misericòrdia, juntament amb la consellera de Drets Socials i presidenta de l’IMAS, Sofia Alonso, el director insular de Persones amb Discapacitat i Innovació Social, Andrés López, així com representants i professionals de les 26 entitats i 4 federacions de l’illa que fan feina amb persones amb necessitats de suport.

En representació d’Esment van assistir professionals i membres del Comité Executiu de l’entitat, como ara Rafael Company, Fernando Rey, Pueyo Pons i la presidenta, Montserrat Fuster.

 

Pacte per un millor servei

Les principals prioritats que estableix el Pacte per a les Persones amb Discapacitat (2022-2024) són:

– increment dels concerts de fins a sis anys per donar més estabilitat als serveis acreditats i a les persones usuàries.

– increment del preu/plaça un 6,5% al 2022 amb caràcter retroactiu i un 3,5% els anys 2023 i 2024.

– millora de les condicions laborals del personal del sector amb un increment salarial de 1.240 euros l’any 2022 amb caràcter retroactiu, als quals s’afegiran 645 euros al 2023 i 645 euros més al 2024. Fent un sumatori progressiu de fins a 2.543 € bruts més al 2024.

– aposta per la salut mental amb la signatura del primer concert per a 65 places del Servei d’Atenció Integral i Promoció de l’Autonomia per a persones amb una discapacitat associada a un trastorn de salut mental, augmentant en 11 places més aquest recurs que fins ara es duia a terme a través de subvencions.

Per la seva part, Sofia Alonso va destacar que «la col·laboració entre l’IMAS i les entitats ha estat determinant per redactar entre tots un document que serveixi de referent per implantar polítiques eficients que facilitin els suports necessaris a les persones amb discapacitats durant tot els seus cicles vitals per ser més lliures i autònomes».

Les federacions de FOQUA, entre la que es troba Esment, UNAC, La Federació de Salut Mental, Predif i les entitats Mater, Hospital Sant Joan de Déu, Dacesma i la Fundació EFI van firmar un Pacte que recull aportacions de les 26 entitats i 146 centres que formen part de la xarxa de recursos per a persones amb discapacitat.

La presidenta Cladera també va anunciar que aquest 2023 es destinaran més de 66,6 milions d’euros, «el pressupost més alt de la història de l’IMAS per al desplegament dels serveis destinats a persones amb discapacitat».