Esment Guies inicia visites guiades al Claustre de Sant Domingo d’Inca

Esment i l’Ajuntament d’Inca han arribat a un nou acord de col·laboració per impulsar un programa de visites guiades al Claustre de Sant Domingo, a la capital del Raiguer.

Les visites estaran dirigides per un grup d’Esment Guies, un servei d’ocupació actiu per a la comunitat que realitzen persones amb necessitats de suport. S’organitzaran cada dilluns i estaran especialment adreçades a alumnes de primària i secundària.

A l’acte de presentació hi van assistir el batle d’Inca, Virgilio Moreno, la regidora de Cultura i Ocupació, Alice Weber, la regidora d’Educació, Helena Cayetano, i el regidor de Participació, Andreu Caballero. Per part d’Esment, hi van assistir Carmen Muñoz, responsable de relacions públic-privades, i Aina Morell, tècnica del servei d’Ocupació d’Esment Inca.

En aquest nou projecte hi participen onze Esment Guies, i es distribuiran per diferents punts del recorregut amb l’objectiu d’explicar la història, les curiositats i el valor patrimonial del Claustre del s. XVIII. Per documentar-se i reunir tota la informació de l’itinerari, l’equip de guies ha comptat amb la col·laboració de l’historiador Miquel Pieras, un dels majors investigadors i coneixedors de la història d’Inca.

El recorregut s’inicia davant la façana de l’església barroca de Sant Domingo i continua en el claustre, on s’expliquen les funcions que va tenir aquest espai al llarg dels segles, com ara la de pressó durant la Guerra Civil espanyola. Va ser declarat Bé d’Interés Cultural l’any 1994 i després de la seva rehabilitació, s’ha convertit en un centre cultural de referència al municipi. La visita també inclou una aturada davant el mural de llengua de signes que es troba a la façana de l’exterior, realitzada per una artista local en homenatge a la Memòria Històrica.

L’itinerari finalitza a la plaça del Blanquer, un espai on antigament passava un torrent i que s’utilitzava per blanquejar roba i pells.

Actualment, el Claustre de Sant Domingo és la seu de l’Arxiu Històric d’Inca i de l’Arxiu Municipal i inclou dues exposició permanents: la col·lecció Catalunya del pintor Valerià Pinell (Tarragona 1922- Mallorca 1983) i 20 anys del Certamen de Pintura La Constància Dijous Bo, on poden veure’s les obres premiades entre 1989 i 2008.

Altres recorreguts d’Esment Guies

A més d’aquest recorregut, el projecte d’Esment Guies també ofereix visites guiades al Museu del Calçat i de la Indústria que es troba al mateix municipi, i en altres llocs d’interès com ara la finca pública Galatzó, el campus de la UIB, el Museu del Fang de Marratxí, o a la seu d’Esment, on els guies ofereixen al visitant la possibilitat de conèixer la trajectòria de la fundació.

A més d’organitzar visites guiades, Esment Guies, format per 150 persones del servei d’ocupació, desenvolupa tallers educatius per a centres escolars i activitats de dinamització de barris i participació ciutadana.

Les gestions de les reserves es poden fer a través de la web: esmentguies.es