Esment acull la nova ampliació del GOIB dels ajuts per a l’autoconsum d’energies renovables

Aquesta setmana el centre Weyler d’Esment ha acollit la presentació del Govern de les Illes Balears i el seu compromís mediambiental amb la convocatòria d’ajudes per impulsar l’autoconsum amb fonts d’energia renovable. El centre Weyler, amb el nou projecte de la Casa Esment, es vol convertir en un espai referent en la sostenibilitat ambiental, la innovació social i la divulgació del coneixement tècnic relacionat amb la prestació de suports a col·lectius vulnerables.

Aquest any es va construir una marquesina per complir 3 objectius:
– Donar un espai d’ombra i ventilació natural per a les persones que atenem (imprescindible en temps de Covid).
– Crear un espai de protecció per a l’equipament agrícola de la finca.
– Generar energia elèctrica en la seva coberta.

Aquesta és la instal·lació més gran de les 9 que hi haurà operatives aquest any en tota l’entitat: 3 al centre Weyler, 2 al Pla de Na Tesa i 1 a cada un dels centres Esment Escola, Cafè Palmanova, Es Castellot, Esment Inca i la residencia Costa Brava. En total sumaran 465 KW, la qual cosa suposa un 40% de la potència que Esment té contractada a la distribuïdora d’electricitat. Esment està immers en un procés ambiciós i radical de sostenibilitat en totes les activitats, per tal de compensar el seu impacte negatiu en el medi ambient, a més de col·laborar en diversos projectes que facin de Mallorca un model de sostenibilitat.

A la roda de premsa, el representant d’Esment Luis Gil de Sola, va explicar que malgrat tot aquest esforç per part de l’entitat, la generació fotovoltaica d’Esment només cobreix un 20% del seu consum energètic, pel que creu que hi ha una oportunitat a Mallorca d’avançar en sostenibilitat global i energia basant-se en:

1. Utilitzar totes les cobertes no transitables per a la generació fotovoltaica (per exemple, naus industrials, agrícoles, hospitals, edificis públics…). Si no són utilitzades per a autoconsum del propietari, articular normativa urbanística i elèctrica per a promoure que siguin utilitzables per tercers que, com Esment, vulguin minimitzar els seus impactes.
2. No usar sòl rústic per a “plantar” plaques.
3. Utilitzar els terrats dels edificis per a crear agricultura i jardineria, que siguin verdes, que cooperin a l’absorció de CO₂ i que generin un entorn més saludable amb ocupació per a, entre altres, els nostres col·lectius.