Govern i tercer sector signen el concert per a la promoció de l’autonomia infantil

El Govern balear, a través de la Conselleria d’Afers Socials i Esports, ha signat un concert amb 12 entitats del tercer sector per promocionar, de forma gratuïta, l’autonomia personal de nins d’entre sis i onze anys amb un grau de depència reconegut.

El nou concert per aquest servei, que fins ara financiaven les pròpies famílies, beneficiarà a 521 menors de Balears i tindrà com a objetiu millorar la seva  l’autonomia personal i integració social a través de les organitzacions que, con Esment, oferien aquest servei.

En aquest sentit,  la Conselleria d’Afers Socials i Esports destinarà un pressupost d’1,6 milions d’euros anuals per donar resposta a una petició que ha estat àmpliament reivindicada per les famílies dels infants en situació de dependència.

Les places es distribuiran de la següent manera: 220 a la zona de Palma (concertades amb AMADIBA, AMADIP ESMENT, AMITICIA, ASNIMO, ASPACE, MATER, CEATTE), 20 a la zona Ponent-Calvià (concertades amb ASPACE i CEATTE), 40 de la zona de Llucmajor-Migjorn, (concertades amb APROSCOM i CEATTE), 100 a la zona d’Inca (concertades amb AMADIBA, AMADIP ESMENT, Joan XXIII i MATER), 50 a la zona de Manacor (concertades amb APROSCOM i Joan XXIII), tota l’illa de Menorca (concertada amb Fundació Discapacitat Menorca), tota l’illa d’Eivissa (concertada amb AMADIBA, APFEM i APNEEF) i tota l’illa de Formentera (concertada amb APNEFF).

Informació a les famílies

La Conselleria d’Afers Socials i Esports ha organitzat sessions informatives per a les famílies on explicarà el nou servei. Aquestes es faran a Palma, Inca, Manacor, Menorca i Eivissa entre el 21 i el 31 de març.

Objectius del servei

L’objectiu principal d’aquest nou servei és promoure la participació social i comunitària dels infants en activitats diverses, estimulant així les relacions socials. Per això les figures de l’integrador social, educador social i treballador social tendran un pes molt important dins dels equips multidisciplinaris que treballaran amb els infants i les famílies. Es tracta d’estimular les relacions socials de l’infant amb una major participació i integració social i comunitària. Així:

– S’oferiran suports necessaris per al desenvolupament personal i la participació dels infants en activitats socioeducatives dirigides a tota la infància en l’entorn pròxim.
-Les activitats que es duran a terme són: lleure inclusiu, esports adaptats, activitats culturals i d’esplai, entre d’altres.

Així mateix, els menors també rebran atenció i sessions en l’àmbit de la neurorehabilitació i habilitació de la funcionalitat activa de les capacitats físiques per treballar la màxima autonomia i promoció de les activitats bàsiques de la vida diària. En aquest sentit, es preveuen sessions de fisioteràpia i teràpia ocupacional, entre d’altres, en el cas que ho necessitin segons valoració tècnica.

També hi haurà una línia d’actuació dirigida a activitats d’accés i ús de les tecnologies de la informació i la comunicació dirigides a guanyar competències comunicatives amb la participació de psicòlegs, logopedes i tècnics en informàtica, entre d’altres.