Temps de verema

Setembre és sinònim de temps de verema tot i que a Esment aquest procés ja va començar a finals d’agost. La major part es fa de forma mecanitzada, tanmateix, el moment de separar el raïm de la vinya continua fent-se manualment. El realitzen les persones amb necessitats de suport que treballen al Celler Gallinas & Focas.

Aquests dies seleccionen i recol·lecten el raïm ecològic manto negre, varietat autòctona amb la qual es produeix Gallinas & Focas. Després serà el torn de la verema de la blanca premsal, que ja es troba en el punt perfecte de maduració i que, junt amb el macabeu, obtenim el vi Sa Cussa Antònia.

Són molts els factors que poden afectar la qualitat de les nostres varietats, però la meteorologia és, com diuen els experts, determinant. Enguany les expectatives són bones, ja que el temps ha afavorit la producció, la maduració i, en definitiva, la qualitat de les nostres varietats de raïm.

I mentre fora recullen raïm, dins el Celler comença el procés de vinificació, amb la separació de les baies de la raspa i de l’estructura herbàcia del ram. Una tasca que es realitza de forma mecanitzada però amb la col·laboració manual de l’equip del Celler.