Esment, premiada com millor entitat en prevenció de residus i consum responsable

Esment ha guanyat el Premi Rezero Balears 2022 com a millor entitat balear en dur a terme actuacions de prevenció de residus i consum responsable.

El jurat ha valorat «la trajectòria coherent de l’entitat, apostant per la diversitat, els productes de producció pròpia i ecològics, la prevenció del malbaratament alimentari i l’eliminació dels plàstics en els seus establiments, gràcies a la feina conjunta amb Save the Med«.

El premi el va recollir el director de Recursos d’Esment, Luis Gil de Sola, durant l’acte d’entrega que es va celebrar al Col·legi Oficial d’Arquitectes de les Illes.

Els Premis Rezero, que atorga anualment la Fundació Catalana per a la Prevenció de Residus i el Consum, volen reconèixer i reforçar les iniciatives que avancen cap al Residu Zero distingint 4 categories: administració, comerç, entitat i empresa. Així, en aquesta 3a edició, també van resultar guanyadores, Tot Herba, com a millor empresa per haver estat pionera a tot l’Estat en cosmètica natural; la Cooperativa San Crispin de Menorca, en la categoria de comerç, per ser un negoci arrelat al territori, i el Consell Insular de Formentera, com a millor administració, per ser pioners en la política contra les bosses i els plàstics d’un sol ús.

La producció local i ecològica d’aliments, l’eliminació dels productes d’un sol ús, la venda a granel, la distribució en envàs retornable, la reparació o el reaprofitament són estratègies circulars que posen en valor els productes, els materials i els recursos per mantenir-los dins l’economia durant el màxim temps possible, reduint la generació de residus i l’impacte de l’extracció de noves matèries. Una feina, a vegades poc fomentada i visibilitzada, però amb un important impacte tant social com mediambiental.

En aquesta 3a edició que se celebra a Balears, el jurat va estar constituït per Maria Suau, responsable de Medi Ambient de la Fundació Deixalles i membre del Patronat de Rezero; Lluís Amengual, periodista i divulgador ambiental; Sandra Espeja, responsable de l’àrea de Ciència Ciutadana de la Fundació MarillesHazel Morgan, presidenta d’Amics de la Terra Eivissa; Xavier Pastor, biòleg i oceanògraf i activista, i Jordi Mora, president de PIMEM.