Esment va participar en la jornada de presentació del nou concert dels serveis d’orientació professional que oferirà el Servei d’Ocupació de les Illes Balears (SOIB) a les entitats del tercer sector social que treballen per afavorir la inserció laboral de persones amb necessitats de suport o que es troben en situació de risc d’exclusió social.
La presidenta del Govern balear, Francina Armengol, va inaugurar l’acte que va reunir a representants de 24 entitats i també a empreses que participen en processos de contractació de persones amb més dificultats d’inserció laboral, així com diversos beneficiaris de programes impulsats pel SOIB. Es calcula que, aquest nou concert, de dos anys, prorrogables a deu, permetrà atendre a 50.000 persones a totes les Balears i beneficiarà també a 200 treballadors de l’àmbit de l’orientació.
La jornada va servir també per posar en relleu la col·laboració pública i privada que hi ha a Balears dins l’àmbit social i exposar, davant representants i tècnics procedents d’altres comunitats, els models d’inserció sociolaboral que duen a terme les entitats de Balears. Precisament, el gerent d’Esment, Fernando Rey, va parlar del servei d’orientació que s’inclou dins el model d’inserció laboral de l’organització, i que, durant l’any 2022, va beneficiar a 340 persones amb necessitat de suport, gràcies a la participació del SOIB. Pel que fa als joves, des del 2021 i fins a l’actualitat, l’equip d’orientadors d’Esment Escola Professional va atendre a un total de 226 joves d’entre 16 i 30 anys.
Durant la jornada, la presidenta del Govern va reivindicar que aquest concert permetrà «donar estabilitat a entitats que sou un referent enorme per a la nostra societat, que seria molt pitjor sense vosaltres». Francina Armengol va definir el tercer sector de les Illes Balears com un pol «d’innovació, humanització, rigor i capacitat de diàleg» que avui fa «que tornem a ser referents en l’àmbit estatal» i que, a la llarga, es pugui «establir una xarxa molt més forta i molt més potent d’atenció als col·lectius vulnerables.«
El concert de l’orientació laboral especialitzada, una reivindicació històrica de les entitats, permetrà que les entitats del tercer sector, que fins ara s’havien de presentar a convocatòries de subvencions per oferir aquest servei, puguin donar-lo amb més estabilitat, amb condicions de més qualitat per als seus treballadors i amb una inversió per persona més elevada, amb la qual cosa es millorarà l’atenció a les persones.
Concert capdavanter a tot l’Estat
Aquest concert, capdavanter a tot l’Estat, està dotat d’un import global de més de 20,4 milions d’euros en els dos anys vinents i permetrà atendre més de 10.000 persones. El concert és ampliable fins als pròxims deu anys i garanteix la continuïtat del servei que les entitats oferien a través de la presentació a convocatòries de subvencions. D’aquesta manera, l’import total del concert, a final de període (2033) serà de 102 milions d’euros per cobrir 50.200 places. També aposta per professionalitzar l’orientació especialitzada i igualar a l’alça els salaris de totes les persones orientadores que treballen en les entitats socials.